Η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση δημόσιων δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών είναι κάτι διαχρονικό και αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τις προηγούμενες και ως αποτέλεσμα υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών των νέων οικογενειών και του αριθμού των παιδιών που πρέπει να καλύψουν, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει.
Σχετικά με το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που έρχεται υποτίθεται συμπληρωματικά να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες, καλύπτει μόνο ένα μέρος τους. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυνόμενο για τις βρεφικές ηλικίες, αφού αυτό το κομμάτι της παιδικής μέριμνας παραμένει διαχρονικά πλήρως ανεπαρκές και στην ευθύνη της οικογένειας. Εξίσου εκρηκτική είναι η κατάσταση όσον αφορά τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών στις δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, όπως επιβεβαιώνεται και από τα χιλιάδες παιδιά που απορρίφθηκαν την περσινή χρονιά από το πρόγραμμα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η κατάσταση από τότε που η ευθύνη αυτών των καίριων δομών για το παιδί και την οικογένεια πέρασε από το κράτος στους δήμους χειροτερεύει. Οι δομές συρρικνώνονται και οι ιδιώτες παίρνουν κεφάλι με τη συνδρομή και χρηματοδότηση του κράτους, όπως την εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα περίφημα voucher. Απότοκο αυτής της πολιτικής το ποσοστό των εργαζομένων με το καθεστώς των ελαστικών και ευκαιριακών σχέσεων εργασίας, που σήμερα ήδη υπερβαίνει το 50% για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ στις δομές των ΚΔΑΠ είναι κυρίαρχο με 2.500 συμβασιούχους εργαζόμενους σε 427 ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.
Πλάι σε αυτή την πολιτική απαξίωσης ανθίζουν και οι “ρηξικέλευθες” προτάσεις της κυβέρνησης όπως το περίφημο Πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”, παρουσιάζοντάς το τάχα ως πρωτοποριακό και ότι έρχεται να ενισχύσει τις άνεργες γυναίκες. Κυβέρνηση και ευρωενωσιακό κεφάλαιο αξιολογούν ως δαπανηρό έργο για το κράτος το σύγχρονο και το πυκνό δίκτυο παιδικών δομών, με το αναγκαίο επιστημονικό και παιδαγωγικό προσωπικό και προκρίνουν λύσεις που υποβιβάζουν παντελώς την επιστημονική, παιδαγωγική διάσταση της ανάπτυξης του παιδιού».
Επισήμανε ότι είναι αναγκαιότητα η φροντίδα του παιδιού να είναι επιστημονική και στην ευθύνη του κράτους, να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά, με όλο το αναγκαίο μόνιμο διεπιστημονικό προσωπικό και σε κατάλληλα κτίρια που να υπηρετούν την παιδαγωγική λειτουργία.
Γι’ αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα ώστε οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στους δήμους της χώρας να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και να στηρίξει τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στους δήμους ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους και παράλληλα τη μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στις αντίστοιχες δομές που χρόνια τώρα είναι όμηροι των ληξιπροθέσμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και συχνά – πυκνά εκβιάζονται με την απειλή της απόλυσης από σειρά δημάρχων.
Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «η απάντηση στο αν θα μονιμοποιήσουμε το σύνολο των εργαζομένων είναι “όχι”». Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέφυγε στην πάγια τακτική ότι δεν αποτελούν ευθύνη του υπουργείου του και παρέπεμψε στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
Την τακτική αυτή στηλίτευσε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και κάθε υπουργός οφείλει να απαντά ολοκληρωμένα στη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων.
Ανέδειξε ξανά την αναγκαιότητα για περισσότερες δομές που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, αλλά και την προσέγγιση του αστικού κράτους σε τέτοιες δομές με τη λογική κόστους – οφέλους.
Το video της συζήτησης: